A fertőtlenítők hatékonysága lenyűgöző, hiszen a baktériumok 99,9%-át képesek elpusztítani. De mi történik a megmaradó 0,1%-kal? Érdemes elgondolkodni ezen a kérdésen! - Életmódtanácsok


Fertőtlenítőszerek csomagolásán mindig az van feltüntetve, hogy a mikroorganizmusok 99,9%-át elpusztítják. Most végre kiderült, hogy mi lesz a baktériumok fennmaradó 0,1%-ával!

A háztartások különböző felületein a baktériumok és mikrobák hatalmas serege található. A legtöbbjük ártalmatlan, de van egy kis részük, amely betegségeket idézhet elő. A fertőtlenítők, amelyek 99,9%-ban képesek elpusztítani ezeket a kórokozókat, igazi segítséget nyújtanak a tisztaság fenntartásában. De vajon mi történik a megmaradt 0,1%-kal? Utánajártunk ennek a titokzatos hányadnak, hogy kiderítsük, milyen hatással lehetnek ránk, és hogyan védekezhetünk ellenük.

Fertőtlenítőnek nevezzük azokat a vegyszereket, melyek baktériumok és mikroorganizmusok elpusztítására vagy szaporodásuk gátlására alkalmasak. Ilyen vegyületek többek között az alkohol, hidrogén-peroxid vagy az ecetsav.

Ahhoz, hogy a fertőtlenítők kellő hatékonysággal fejthessék ki hatásukat, idő kell, ezért szoktak a gyártók ajánlatot tenni a flakonok tájékoztatóján, hogy meddig érdemes a felületen hagyni őket. Hagyjuk fent őket akármeddig, teljesen nem tudják kiirtani a mikroorganizmusokat. Aggodalomra semmi ok, nem kiirthatatlan szupervírusokról, hanem egyszerű biológiai és matematikai jelenségekről van szó.

Annak megértéséhez, hogy miért nem képesek a vegyszerek teljesen kiirtani az adott felületen hemzsegő mikroorganizmusokat, nézzük meg őket közelebbről. Osztódással szaporodó, betegséget okozó baktériumok száma exponenciálisan nő, számuk a felület fertőzöttségétől függően milliárdos nagyságrendű lehet, ahol a fertőtlenítő eleve nagyobb feladat elé néz, egy részük még a fertőtlenítő felvitel után is folytatja a sokasodást.

A fertőtlenítők teljesítményének korlátozottsága mögött a matematika áll. Amikor egy fertőtlenítő hatását vizsgáljuk, fontos figyelembe venni, hogy az alkalmazásához idő szükséges. Általában egy perc alatt a baktériumok körülbelül 90%-át képesek elpusztítani, ami azt jelenti, hogy az eredeti populáció 10%-a továbbra is életben marad. Két perc elteltével ez az arány tovább csökken, de még mindig 1% van jelen. Ez a 90%-os hatékonyság miatt matematikailag soha nem érjük el a teljes sterilizálást; a baktériumok sosem tűnnek el teljesen.

A fertőtlenítőszerek hatékonyságát általában laboratóriumi körülmények között vizsgálják, ami némi torzítást okozhat az eredményekben, mivel ezek az ideális, steril környezetek nem tükrözik a valóságos háztartási viszonyokat. Otthonainkban számos olyan tényező befolyásolja a fertőtlenítés sikerességét, mint a hőmérséklet, a felületek anyaga és a páratartalom. Ezen kívül fontos észben tartani, hogy utcai ruháinkkal és cipőinkkel könnyen bevihetünk kórokozókat a lakásunkba, amelyek tovább csökkenthetik a fertőtlenítőszerek hatását.

Related posts