Aranyáron kínálják? Ennyibe kerül jelenleg a spárga a hazai piacon – a termesztő megosztotta az okokat.


Előfordul, hogy a szezonális finomságoknak már csak a hűlt helyét találjuk a piacokon, így felmerül a kérdés: meddig élvezhetjük idén a tavasz igazi sztárját, a spárgát, és milyen áron juthatunk hozzá most? Utánajártunk a részleteknek.

Idén a spárgaszezon késlekedve kezdődött, és a május hűvösebb időjárása is hatással lehet a friss, magyar spárga hozzáférhetőségére. De vajon miért élvez ekkora figyelmet minden évben ez a különleges idénytermény?

A kérdésre a válasz meglehetősen egyszerű. Noha a naptári tavasz március elsején debütál, a csillagászati tavasz kezdetét március 21-re datáljuk. Ekkor még jellemzően a tavasz igazi, friss terményeinek megérkezésére várakozunk. Azonban ebben az időszakban is megtalálhatók a konyhánkban a vöröshagyma, póréhagyma, petrezselyem, zellergumó, burgonya, lencse és fejes káposzta, amelyek egyébként egész évben elérhetőek. A medvehagyma iránti lelkesedés egyik fő oka is éppen ez: ez a vadon növő kincs valódi tavaszi hírnökként érkezik, zöldellő levelei pedig nemcsak szemet gyönyörködtetők, hanem gazdag vitamin- és ásványianyag-források is.

A tavasz beköszöntével Magyarországon a zöldségek között a spárga emelkedik ki, míg a gyümölcsök között az eper uralja a palettát. A spárga, akárcsak a medvehagyma és az eper, igazi gasztronómiai kincs, amely nemcsak ízletes, de számos jótékony hatással is bír az emberi szervezetre. Fogyasztásával nemcsak a ráncok megjelenését csökkenthetjük, hanem a fogyásban is segíthet. Természetesen az elkészítésekor leginkább a friss, üde tavaszi ízvilágáért választjuk, amely minden étkezést különlegessé varázsol.

Idén a spárgaszezon késlekedéssel indult, ami miatt az elején a külföldről származó, üvegházakban nevelt primőr spárga árai az egekbe szöktek. Mexikóból, Belgiumból és később Spanyolországból érkező zöldségek kerültek a boltok polcaira, de a hazai kínálatra még várnunk kellett. A magyar spárgaszezon április elején vagy közepén szokott kezdetét venni, és idén a hónap közepére tehető az első hazai termés megjelenése. Az árak ilyenkor jellemzően az egekben járnak, hiszen a legelső, friss magyar spárgát csak a legelkötelezettebb ínyencek szerzik be a zöldségeseknél, ahol akár 5000 forintot is elkérhetnek egy kilóért.

A spárga ára fokozatosan csökken, míg májusban elérkezik az idényzöldség főszezonja, amikor a friss, zamatos spárgák bőségesen elérhetők.

A gurmé boltokban és a termelői webshopokban értelemszerűen drágábban szerezhetjük be, mint az országos üzletláncokban. A bio spárga kilogrammja akár 7000 forint is lehet, míg a szuper- és hipermarketekben akciósan ki lehet fogni 2200 forintért is a friss magyar spárga kilóját, de rohamosan fogyó készletekre kell számítani.

Mindig olcsóbb megoldás "szedd magad" akcióban beszerezni az idény terményeit. Jellemzően a gyümölcsösökben hirdetnek ilyen lehetőséget, de spárgát is szedhetünk magunk, például Bács-Kiskun vármegyében, Borbáson, ahol 1500 forintos kilónkénti áron már szedhető.

Első lépésként érdemes elgondolkodnunk, miért is fontos a szezonális termények keresése. Röviden összefoglalva: számos érv szól mellettük.

A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma a legértékesebb, hiszen a betakarítás után azonnal élvezhetjük jótékony hatásaikat. Ahogy az élelmiszereket egyre hosszabb ideig szállítják és tárolják, úgy sajnos fokozatosan csökkennek a beltartalmi értékeik. Ráadásul a távoli országokból érkező terményeket gyakran még éretlen állapotban szedik le, majd kémiai anyagokkal kezelik őket, hogy a szállítás során megőrizzék frissességüket. A helyi termelők termékeinek vásárlása nemcsak a környezeti lábnyomunk csökkentését segíti elő, hanem a hazai kisvállalkozások és őstermelők támogatásával is hozzájárulunk a helyi gazdaság fellendítéséhez.

Magyarországon a spárgatermesztés főként a Homokhátságra jellemző, a legnagyobb termőterületek Bács-Kiskunban és Csongrád-Csanádban vannak. A növény termesztése kézimunkaerő-igényes, jó munkaerőből pedig rendre nagy a hiány a betakarításkor - ezért is csökkentette több gazda a termőterületét - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Csengőd is Bács-Kiskun vármegyében, a Kiskőrösi járásban található. Itt foglalkozik mintegy nyolc hektáron spárgatermesztéssel Somogyi Nóra okleveles kertészmérnök is, immár huszonöt éve. Saját márkája - ha lehet erről beszélni egy őstermelő esetén - a Nóri spárgája. Ő is megerősíti, hogy idén a szokatlanul hűvös tavasz miatt akadozott a betakarítás, volt, hogy csak minden másnap tudtak kimenni szedni, mert a hideg akadályozza a növekedést.

"Érdekes, hogy korábban sokkal több megrendelésem volt éttermektől. Most mintha alább hagyott volna a vendéglátóhelyek kereslete a friss magyar spárga iránt. Otthoni felhasználásra azonban rengetegen keresik, a spárga tényleg divatba jött a magyar konyhában is" - meséli a termesztő.

Több budapesti piacon kering az a pletyka, miszerint a hűvös, csapadékos tavasz következtében idén rövidebb időtartamú lesz a szezon. Somogyi Nóra azonban a kérdésünkre reagálva kifejtette, hogy...

Aggodalomra semmi ok, jó három hétig, vagy még tovább elérhető a piacokon és boltokban a tavasz egyik éltető, kultikus friss csemegéje.

Related posts