Ez az egzotikus gyümölcs meglepő módon képes csökkenteni az éhgyomri inzulinszintet, és talán senki sem sejtette volna, hogy ekkora jótékony hatással bír.


Melyik megyében található Kőszeg? Íme hat érdekes kérdés a magyar földrajz témaköréből, amelyeket érdemes tudni:

Bár a mangót sokan csupán egy édes csemegeként ismerik, egy 2025 márciusában publikált amerikai kutatás új perspektívába helyezte ezt a gyümölcsöt. A Nutrients című szaklapban közzétett tanulmány megállapította, hogy napi 330 gramm friss mangó - körülbelül 200 kalória - jelentős mértékben javíthatja az inzulinérzékenységet, és csökkentheti az éhgyomri inzulinszintet azok számára, akik túlsúlyosak vagy elhízottak.

A vizsgálatot az Illinois Institute of Technology kutatói végezték 48, 20 és 60 év közötti felnőtt bevonásával. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport egy közepes méretű mangót fogyasztott, míg a kontrollcsoport ugyanannyi kalóriát tartalmazó olasz jeges desszertet kapott. Az eredmények egyértelműek voltak: a mangót fogyasztó csoportnál a négyhetes periódus végére csökkent az inzulinrezisztencia (a HOMA-IR érték alapján), javult a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége (diszpozíciós index alapján), és az éhgyomri inzulinszintjük is mérhetően alacsonyabb lett - mindez anélkül, hogy testtömegük csökkent volna. Arról, hogy mikor érdemes reggelizni, hogy elkerüld a cukorbetegséget, korábban írtunk.

- A mangóval elért inzulinérzékenység-javulás úgy, hogy közben nem változott a testsúly, külön figyelmet érdemel - ez megkérdőjelezi azt az elterjedt hiedelmet, miszerint a mangó természetes cukortartalma problémát jelenthet elhízás vagy diabétesz esetén - nyilatkozta a tanulmány egyik vezető kutatója, Indika Edirisinghe, PhD, élelmiszer-tudományi és táplálkozástudományi professzor.

Bár a kutatás során nem találtak számottevő eltéréseket a gyulladásos markerek (mint például IL-6, TNFα, hs-CRP) vagy a lipidprofil (LDL, HDL, triglicerid) között, az inzulinválasz szignifikáns javulása már önmagában is biztató eredmény. A kutatók úgy vélik, hogy a mangó antioxidánsokban gazdag összetevői jelentős szerepet játszhatnak a vércukorszint szabályozásában, még ha a pontos biológiai mechanizmus egyelőre rejtélyes is.

Mit érdemes tudni a vizsgálat hátteréről?

A résztvevők mindegyike legalább 25-ös BMI-vel és emelkedett éhgyomri vércukorszinttel (100-126 mg/dL) rendelkezett, miközben és alacsony fokú, krónikus gyulladás jeleit mutatta. Kizárták azokat, akik vegán étrendet követtek, sztatinokat (koleszterin és triglicerid csökkentésére szolgáló gyógyszerek) vagy polifenol tartalmú kiegészítőket szedtek, illetve multivitaminokat fogyasztottak. A mangófogyasztók két fajtából kaptak - Kent és Keitt -, és az egyéb étrendi szokásaikat nem kellett megváltoztatniuk.

A négyhetes, randomizált kutatás szabad életkörülmények között zajlott, így jól modellezte a valós étkezési szokásokat. A vizsgálat egyik erőssége éppen ebben rejlik: a résztvevők a mindennapi életük során integrálhatták a gyümölcsfogyasztást.

A legújabb kutatások alapján egyértelművé vált, hogy a friss mangó beépítése az étrendbe nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnnyel is járhat. Bár a gyümölcs természetes cukortartalma miatt sokan tartanak a túlzott fogyasztásától, a tudományos eredmények azt mutatják, hogy a mangó valójában nemcsak hogy nem káros, hanem kifejezetten támogathatja az inzulinérzékenységet. Ez különösen fontos lehet azok számára, akiknek a 2-es típusú cukorbetegség kockázata fokozott.

Related posts