Ez a baktérium sokkal kegyetlenebb, mint a cián, hiszen a botulizmus már két ember életét oltotta ki.

Három ember meghalt súlyos ételmérgezés miatt. Két ember ugyanabból a food truckból vásárolt szennyezett szendvicset, így a botulizmus miatt többen vesztették életüket. Oda lehet-e figyelni a fertőzésre? Mit lehet tenni, ha felmerül a fertőzés gyanúja?
Az Origo.hu beszámolója szerint Olaszországban sajnálatos módon botulizmushoz kapcsolódó tragikus események történtek. Két ember vesztette életét, miután egy helyi food truckból vásárolták meg ugyanazt a kolbászos-brokkolis szendvicset. Ezen kívül, néhány nappal korábban egy nő hunyt el Szardínián, miután fertőzött ételt fogyasztott egy fesztivál keretein belül - tette közzé az Origo.
A botulizmus, más néven kolbászmérgezés, egy rendkívül súlyos ételmérgezés, amelyet a Clostridium botulinum baktérium toxinja okoz. Ez a veszélyes méreg különösen a helytelenül tárolt vagy konzervált élelmiszerekben fordulhat elő, különösen a házilag készített kolbászokban és húsárukban. A botulizmus tünetei közé tartozik a gyengeség, a szédülés és a légzési nehézségek, amelyek gyors orvosi beavatkozást igényelnek. Fontos, hogy mindig kövessük a megfelelő élelmiszerbiztonsági előírásokat, hogy elkerüljük ezt a potenciálisan halálos állapotot.
Dr. Pálmai Tamás, a békési háziorvos, és dr. Pálmai Mátyás, a zuglói háziorvos, válaszolva kérdésünkre, emlékeztek rá, hogy az egyetemi évek alatt a botulizmus témáját a rossz állapotú, lejárt szavatosságú konzervekhez, illetve a kolbászmérgezéshez kapcsolódóan tanulmányozták.
Fontos, hogy a dolgokat időben intézzük el!
Ahogy az említett cikkben is szerepel, a botulizmus az egyik legveszélyesebb ételmérgezési forma, amelyet a Clostridium botulinum nevű baktérium idéz elő. Ennek a baktériumnak a mérge, a botulinum toxin, közvetlen hatással van az idegrendszerre, és ha nem kezelik megfelelően és időben, rendkívül gyorsan életveszélyes állapotot okozhat.
Legtöbbször élelmiszerek révén terjed.
A fertőzések leggyakrabban az élelmiszerek révén terjednek, különösen azoknál a termékeknél, amelyeket nem megfelelően tároltak, tisztítottak vagy konzerváltak.
- A fertőzést okozhatja, ha például felolvasztanak húst vagy zöldségféléket, és azt nem használják fel időben. Így ugyanis a mérgező toxin elszaporodhat bennük - fogalmazott a két szakember. - Jellegzetesen botulizmust okozó termékek lehetnek a házi készítésű kolbászok, illetve különösen a disznósajt, ami nehezen tartósítható. Ugyancsak nagyon veszélyes minden földdel szennyezett, nem kellőképpen megtisztított zöldség, mert a baktérium a földből kerül a növényekre.
Kezelhető, de fontos, hogy azonnal szakemberhez fordulj!
A botulizmus időben történő felismerése elengedhetetlen a sikeres kezeléshez, ezért gyanú esetén azonnali orvosi segítség szükséges. A baktérium toxin jelenlétét ételmaradékok vagy hányadékok vizsgálatával lehet megállapítani. A megelőzés azonban komoly kihívás, hiszen a baktérium semmiféle ízzel, illattal vagy szaggal nem rendelkezik – figyelmeztettek a szakértők. Fontos, hogy a kiolvasztott élelmiszereket minél gyorsabban felhasználjuk, és mindig alaposan mossuk meg az alapanyagokat. Mivel a baktérium hőstabil, a fertőtlenítéshez hosszabb főzési időre van szükség az alapanyagok esetében.