Ez a fűszer már rég elveszett a magyar gasztronómia palettájáról - pedig valaha valódi kincsként ragyogott a hagyományos ételek között.
 
Ma egzotikus fűszernek tartjuk, de a gyömbér évszázadokon át a régi magyar fűszerek egyik legfontosabbika volt. Kövessük végig a gyömbér nyomait a magyar konyhában: a fejedelmi lakomáktól egészen a békebeli polgári otthonokig, történelmi receptek segítségével!
"Sáfrányozd, borsold, gyömbérezd meg" – olvashatjuk az erdélyi fejedelmi udvar konyhájának titkait rejtő szakácskönyvében, a 1500-as években készült Szakács Tudományban. E kifejezés a liba fűszerezésére vonatkozik, de a korabeli ínycsiklandó ételek többségénél hasonló fűszerezési módszert alkalmaztak. Érdekes módon még a bundás kenyér is megkapta ezt a különleges ízt, hiszen a reszelt gyömbér egy teljesen új dimenziót ad a reggelihez, miközben megőrzi az ismerős összhatást. A libazsír vagy a vajban való sütés pedig tovább emeli az élményt, gazdagítva az ízek harmóniáját. E fűszerezést nemcsak a libához használták, hanem rizskásához, sült körtéhez és almához is, így a mindennapi ételek új szépségeket nyerhettek a korabeli konyhaművészet varázslatával.
A csíksomlyói ferencesek receptjeit használó, 1695-ben kiadott Szakáts mesterségnek könyvetskéje csicseriborsóhoz ajánlotta a gyömbért. A krémként vagy mai főzelékként egyaránt aktualizálható recept szerint petrezselyemmel, zsályával főzzük meg a zöldséget, majd szórjuk meg gyömbérrel, borssal, végül vajas rántással sűrítsük azt. Akár ma is megállná a helyét az egészségtudatos, izgalmas fűszerek iránt érdeklődő otthonokban. S hogy mekkora becsben tartották a főurak a gyömbért, jól jelzi, hogy a habán mesterek míves gyömbértartó palackokat készítettek a tárolásra.
A gyömbér eredete, akárcsak sok más fűszeré, a távoli keletre vezet vissza. A Római Birodalom bukása után hosszú időre eltűnt Európa konyháiból, majd a keresztes hadjáratok, zarándoklatok és a fűszerkereskedők révén került vissza.
Az előbb erdélyi recepteket mutattam, de a gyömbért ették a Felvidéken is. A késmárki Thököly-udvar szakácsa, Szentbenedeki Mihály 1601-es receptjében gyömbérrel ízesített csirkelevest találunk: a hús szalonnával, tárkonnyal, citrommal és hagymával főtt össze. Citrusos, csípős, zamatos és mégis üdítő fogás lehetett ez, ma is ki lehetne próbálni.



