Az egészséges táplálkozás iránti túlzott elköteleződés akár függőséghez is vezethet.


A helytelen táplálkozás komoly egészségi gondokat okozhat.

Napjainkban egyre növekvő népszerűségnek örvend a szélsőséges tiszta étkezés (clean eating) diéta, amely során az emberek kizárólag organikus, bio vagy az általuk egészségesnek vélt ételeket fogyasztanak. A Semmelweis Egyetem által végzett kutatás rámutatott, hogy a divatmodellek körében több mint egyharmaduk hajlamos lehet az egészséges étkezési szokások kóros szintre emelésére. Az orthorexia nervosa, amely e jelenséghez kapcsolódik, komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában, ami figyelmeztető jelzés mindannyiunk számára.

Az egészséges életmódra való törekvés az újévi fogadalmak között az egyik legelterjedtebb, azonban dr. Bogár Nikolett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének evészavarokat kutató PhD-hallgatója hangsúlyozza, hogy a kezdeti lépések rendkívül fontosak. Az elköteleződés nem csupán a célok kitűzéséről szól, hanem arról is, hogy milyen megközelítéssel és tudatossággal vágunk bele az egészségünk javításába.

Az orthorexia nervosa (ON) jelensége az egészséges táplálkozás iránti kóros vonzalom, amely a legjobb szándék mellett is problémás helyzeteket eredményezhet. Ezt a fogalmat először 1997-ben vezették be, de a szakmai diskurzusban továbbra is megosztó téma maradt. Az orthorexia gyakran az evészavarok és a kényszerbetegségek határvonalán helyezkedik el, ami megnehezíti a diagnózisát és a kezelését.

Jellemzője, hogy a betegek nem a bevitt étel mennyiségét, hanem minőségét korlátozzák, kizárólag általuk egészségesnek vélt alapanyagokat és ételeket fogyasztanak. Választásaik azonban, melyek általában teljesen szubjektívek, dietetikai szempontból nem feltétlenül megfelelők.

Ha valaki kizárólag egyféle alapanyagot, mint például halat, zöldségeket, vagy éppen csak zöld színű, nyers, esetleg szénhidrátmentes ételeket fogyaszt, könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki nála. Ez a jelenség hasonló a mennyiségi korlátozásokkal járó evészavarokhoz, hiszen mindkét esetben a táplálékbevitel nem biztosít elegendő tápanyagot, vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét vagy éppen szénhidrátot. Az étrendi egyoldalúság tehát komoly következményekkel járhat az egészségre.

- magyarázza dr. Bogár Nikolett, aki szerint bizonyos szakmákban és társadalmi rétegekben az egészséges ételfüggőségre való hajlam még gyakoribb.

Az Eating and Weight Disorders - Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity című folyóiratban megjelent nemzetközi kutatás keretein belül a Semmelweis Egyetem szakértői úttörő munkát végeztek, hiszen elsőként elemezték a divatmodellek körében az egészséges ételek iránti függőségre való hajlamot.

A kérdőív alapján végzett kutatás során a női manökenek több mint 35%-ánál észleltünk olyan jeleket, amelyek az ON (overnight) jelenségre utalnak. Érdekes módon, a főként fiatal egyetemistákból álló kontrollcsoport tagjai közül is több mint 20% mutatott hajlamot az ilyen jellegű függőség kialakulására.

Kutatásunkban a kérdések egy része az egészséges étkezéshez köthető pozitív érzelmekre fókuszált. Ebben mind a modellek, mind a kontroll csoport tagjainak 95 százaléka magas pontszámot ért el, mely azt jelenti, hogy az egészséges étkezés olyan normatív társadalmi elvárássá vált, mint korábban a karcsú testalkat. Éppen ezért az ilyen függőség sokszor rejtve marad, hiszen egy társadalmilag fontosnak tartott és elfogadott jelenséghez, az egészséges életmódhoz köthető

- teszi hozzá a kutató, aki korábban divatmodellként tevékenykedett, így első kézből szerzett tapasztalatokat a szakmáról.

Figyelmeztető jelként szolgálhat, ha valaki annyira elkötelezett az egészséges táplálkozás mellett, hogy ez más élethelyzeteire is árnyékot vet. Például, ha az illető minden programját az egészséges étkezés köré alakítja, vagy ha a baráti összejövetelek, családi ebédek és ünnepi rendezvények helyett inkább otthon marad, mert nem tudja az étrendjét rugalmasan kezelni. Ha a megszokott rutinból való kilépés feszültséget okoz, az arra utalhat, hogy az egészséges étkezés iránti elköteleződés már nem csupán egy pozitív szokás, hanem egy stresszfaktorrá vált.

Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy az orthorexia nervosa-hoz kapcsolódó problémák gyakrabban érintik a magasabb jövedelmű csoportokat. Emellett érdekes összefüggéseket figyeltek meg a közösségi média használata és az egészséges ételek iránti kóros vonzalom között is.

A nem elegendő vagy helytelen tápanyagbevitel első jelei közé tartozhatnak a hajhullás, a körmök törékenysége, a menstruáció elmaradása, valamint a fáradtság és levertség érzése. Ezek mellett súlyosabb evészavarok, mint az anorexia vagy bulimia is megjelenhetnek, különösen, ha az egészséges táplálkozás iránti túlzott elköteleződés vezet az egyensúly felborulásához.

Dr. Bogár Nikolett szerint az étkezés nem csupán tápanyagforrás, hanem társasági és kulturális esemény, különösen az ünnepi és az ezt követő hetekben. A barátokkal közös főzésnek vagy egy éttermi kiruccanásnak nemcsak funkcionális, hanem érzelmi dimenziója is van, ezért fontos, hogy ne kategorizáljuk a jó és rossz ételeket, és az étkezés ne váljon önsanyargatássá.

Related posts