A lejárati dátumhoz közel álló élelmiszerek vizsgálata során megdöbbentő eredményekre bukkantak.
Mint a Szupermenta program lelkes rajongója, örömmel konstatáltam, hogy újabb területet, ezúttal a zöldség-gyümölcs ételmentő csomagokat vizsgálták legfrissebb terméktesztjükben.
A tapasztalatokkal kapcsolatban viszont már nem éreztem ugyanazt az örömöt. A 25 tesztelt „mentőcsomag” közül 7 esetében ugyanis az élelmiszerbiztonság szempontjából a megfelelőség határvonalán egyensúlyoztunk, és/vagy nem teljesítették a minimális minőségi követelményeket. Ezen kívül további aggályok is felmerültek.
Az élelmiszermentés kezdeményezése kétségtelenül egy értékes és fontos törekvés, amelynek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Éppen ezért rendkívül aggasztó, hogy a megvalósítás során olyan súlyos problémák merültek fel, amelyeket a Nébih legújabb jelentése felfedett.
Könnyű ugyanis az ételmentésről leszoktatni a fogyasztót, ha a pénzéért -- még ha kevesebb is a költség, mint egy normál termék esetén -- fogyaszthatatlan árut kap.
A Nébih szakemberei a jelenlegi vizsgálatnál erre keresték a választ. Felmerülhet ugyanis bennünk a kérdés, hogy ha a zöldség vagy gyümölcs állapota nem a legjobb, vajon biztonságosan fogyasztható-e még. Amíg ez vásárlói szempontból számomra szubjektív, a szakemberek pontosan tudják, mi az, ami még elfogadható.
Az utóbbi időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a boltok, éttermek és pékségek, amelyek különféle kedvező árú élelmiszercsomagokat kínálnak az aznapi készletből. Ezek a csomagok gyakran lejárathoz közeli vagy esztétikai hibával rendelkező termékekből állnak össze. A vásárlásukhoz általában egy praktikus mobilalkalmazás nyújt segítséget, amely megkönnyíti a gyors és kényelmes beszerzést.
A Szupermenta a vásárlók eltérő véleményeit figyelembe véve úgy határozott, hogy mélyebben beleás a témába. Ennek eredményeként került sor 25 különféle zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó csomag alapos elemzésére.
A csomagok közül 23-at mobilalkalmazás segítségével foglaltak le, majd a megadott időpontban személyesen átvették azokat az ország különböző pontjain, többek között Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Tatabányán.
A tapasztalatok ezen a téren kedvezőek voltak a rendelés és az átvétel folyamatában. A csomagokat papírzacskók, kartondobozok és nejlonzacskók formájában kapták meg, sőt, néhány terméket külön is becsomagoltak.
A teszt során két csomagot vásároltak közvetlenül az üzletben, mivel ezek nem foglalhatóak előre, és kedvező áruk miatt gyorsan elkelnek. Összesen 25 csomagot sikerült megmenteni, amelyek ára 399 és 1500 forint között mozog, míg a súlyuk 1,1 kg-tól 4,9 kg-ig terjed.
Bár ezek a zöldségek és gyümölcsök megmentésre várnak, nem mentesülnek az előírások alól; ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk is, mint az üzletek polcain található társaikra.
A zöldségek és gyümölcsök természeténél fogva gyakran kerülnek a vásárlók kezei közé, így a tesztelők érdeklődtek a mosott és mosatlan termékek közötti eltérések iránt. Ennek érdekében a csomag tartalmát két részre osztották: az egyik csoportba a mosatlan termékek, míg a másikba a mosottak kerültek. Az elemzés során átlagértékeket állapítottak meg.
Jó hír, hogy a mosatlan termékek között nem észleltek Listeria baktériumot. Azonban az E. coli baktérium egy mosatlan mintában fellelhető volt, de a koncentrációja a megengedett határérték alatt maradt. Érdekesség, hogy a termékek alapos mosása után az E. coli már nem volt kimutatható.
Öt csomag élelmiszer esetében a penészgombák mennyisége a megengedett határok közelében volt, ami aggodalomra ad okot az élelmiszerbiztonság szempontjából.
Ezek az értékek túllépték a szabályozásban meghatározott maximális határt, ami potenciális kockázatot jelenthet az élelmiszerbiztonság szempontjából. Fontos megjegyezni, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vizsgált termék ténylegesen penészes volt; a penészgomba jelenléte ugyanis előfordulhat olyan esetekben is, ha a termék korábban penészes élelmiszerekkel érintkezett.
A vizsgálatot végzők rögzítik, hogy a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos tudni azt, hogy ha egy láda alma vagy gombás tálca között találunk penészes darabot, akkor a penészedő darabok eltávolítása után a többi terméket alaposan megmosva azok még fogyaszthatóak.
A zöldség- és gyümölcs csomagolására vonatkozó jelölési szabályok az egyes zöldségek és gyümölcsök esetében alkalmazott előírásokkal összhangban állnak. A csomagoláson kötelező feltüntetni a csomagoló vagy forgalmazó nevét és címét, a származási országot, valamint bizonyos esetekben a kereskedelmi osztályozást is.
A nyomon követhetőség szempontjából a tételazonosító kiemelkedő jelentőséggel bír. A hatósági ellenőrök tapasztalatai alapján számos üzletben szükség van a jelölési gyakorlat javítására, hiszen sok esetben hiányos információkkal találkoztak. A vásárlók számára elengedhetetlen, hogy pontos és részletes tájékoztatást kapjanak a csomagolt élelmiszerekről, mivel sokszor nem tudják előre, mit fognak választani.
A felmérés eredményeként a 25 megmentett csomag közül négy élelmiszerbiztonsági szempontból a határérték közelében helyezkedett el, ami potenciális kockázatokat hordozhat magában. Az egyik csomag legalább részben nem felelt meg a minimumkvalitási követelményeknek, míg további két csomag esetében a termékek minősége nem bizonyult teljesen kielégítőnek. Az érintett üzletek értesítést kaptak a felmérés megállapításairól, és figyelmeztették őket a felmerülő problémákra.
Az ételmentő zöldség-gyümölcs csomagok laboratóriumi vizsgálatán túl rendhagyó kedveltségi vizsgálatot is végeztek a Szupermentások. Szakértők és laikusok egyaránt pontozták a termékeket, így a vélemények széles spektrumát tükrözték az eredmények. (Fontos megjegyezni, hogy az eredmények csupán a vizsgálatokban részt vevők véleményét tükrözik.)
A 25 különböző ételmentő zöldség-gyümölcs csomag forrása a következő üzletek: Coop, Penny, Spar, Interspar, CBA, Príma és Lidl.
A termékek értékelése során a résztvevők pontosan tudták, melyik csomag melyik élelmiszerbolt termékeiből érkezett, és tisztában voltak az egyes csomagok lényeges jellemzőivel, mint például az árukkal és a súlyukkal.
A tesztelők egy részletes kérdőív segítségével értékelték a csomagokat, számos szempontot figyelembe véve. Különös hangsúlyt fektettek a csomagolás típusára, a termékek elhelyezésére a csomagon belül, a csomag méretére, az ár-érték arányra, továbbá a minőségre és a sokféleségre is.
Emellett fontos volt a külső szennyeződésektől való mentesség és a csomag tartalmának épsége is. Végül a résztvevőknek azt is meg kellett ítélniük, hogy a csomagban található zöldségeket és gyümölcsöket mely kategóriába sorolnák (I. osztály, II. osztály, fogyasztásra nem alkalmas).