Antibiotikum-kúra alatt fontos, hogy figyeljünk arra, mit eszünk, mivel bizonyos ételek befolyásolhatják a gyógyszerek hatékonyságát és a gyógyulás folyamatát. **Mit érdemes fogyasztani?** 1. **Joghurt és probiotikumok**: Ezek segíthetnek helyreállítani


Az antibiotikumok alkalmazása során érdemes tisztában lenni azzal, hogy nemcsak a káros baktériumokat pusztítják el, hanem a jótékony mikroorganizmusokat is, amelyek a szervezet egészségének megőrzésében játszanak fontos szerepet. Szerencsére, megfelelő étrenddel és táplálkozási szokásokkal enyhíthetjük e kellemetlen mellékhatásokat, és támogathatjuk a bélflóra regenerálódását.

Az antibiotikum kifejezetten erős szövetségesünk lehet, ha torokgyulladással, szamárköhögéssel, netán húgyúti fertőzéssel küzdünk. Csakhogy amíg a gyógyszer minden létező baktériumot kiírt, nem tesz különbséget a jó és a rossz bacik között, így olyan kellemetlen mellékhatásokat is okozhat, mint a hányinger, hasmenés vagy hasfájás. De ha jól és ügyesen étkezünk, akkor minimalizálhatjuk a bélflóra felborulását és visszaállíthatjuk az egészséges egyensúlyt.

Először is érdemes betárazni mindenféle probiotikumot tartalmazó ételből, melyek olyan egészséges baktériumokat tartalmaznak, amik segítik az emésztés megfelelő működését. Mutatunk pár példát:

A prebiotikumok szerepe rendkívül fontos, mivel ezek táplálékot biztosítanak a bélflóránk jótékony baktériumai számára. A hatékony stratégia tehát az, hogy probiotikumokat, vagyis jótékony baktériumokat juttatsz a szervezetedbe, majd olyan ételeket fogyasztasz, amelyek segítik ezeknek a baktériumoknak a fejlődését és szaporodását. A szakértők az alábbi ételeket ajánlják:

Ha hányingert tapasztalsz az antibiotikum miatt, akkor a háztartási keksz, pirítós és társaik lesznek jó barátaid, ahogy a citrom vagy a gyömbér is. Hasmenés és hányás esetén nagyon fontos a hidratálás, ezért érdemes leveseket is fogyasztani.

A dietetikusok ajánlása alapján az antibiotikum-kúra ideje alatt érdemes elkerülni az alábbi ételeket:

Related posts