"Nem csupán a finom recepteket osztotta meg velünk, hanem azt is, hogyan lehet igazán szeretni" - Vivinél a nagymama süteményei varázslatosan életre kelnek.


Pár hónapja nyílt a Teleki téren a Vivi házi süteményei, ahol egy anya-lánya páros készíti a finomságokat a nagyi receptjei alapján. Legyen egy jó linzer, perec, almás pite vagy grízes, mindnek olyan igazi gyerekkoríze van, hogy ember legyen a talpán, aki elérzékenyülés nélkül tud enni belőlük. Az árazást pedig úgy alakították, hogy mindenki megengedhesse magának.

Reggel 9 óra van, hétfő, és a Teleki téri piac csendes, még álmos. Csakhogy a Népszínház utcai bejárat közelében, a süteményespult körül már vibrál az élet: a frissen sült sütik illata – vaj és alma – belengi a levegőt. Lukács Vivien és édesanyja, Kinga, már hajnali 4 óta talpon vannak, hogy a vásárlókat reggelente ínycsiklandó finomságokkal kényeztethessék. A pultban sorakozik a barackos hókifli, a linzer és a nagyitól örökölt recept alapján készült kis perec, míg a túrós-barackos sütik éppen most kerülnek a tálcákra. Az almás morzsasüti gőzölög, és illata betölti az egész teret. Hamarosan megérkezik az első vevő, aki azonnal felfigyel a friss finomságokra. Vivien és Kinga lelkesen ajánlanak neki egyet a most készült édességekből, mellé egy csésze kávét is kínálva. A nap folyamán a sütemények folyamatosan sülnek, így a látogatók bármikor rábukkanhatnak a langyos, ízletes meglepetésekre. Az édes illatok és a friss pékáruk varázsa hamarosan magával ragadja a piacra látogatókat.

Az árak rendkívül vonzóak.

Az a célunk, hogy mindenkinek jusson a süteményből, kisgyerekesek, idősek is be tudjanak vásárolni nálunk

- meséli a vállalkozást működtető Vivien. Az alapanyagok egy része közvetlenül a piacról, frissen érkezik, és ezen nem spórolnak, inkább saját magukon. Hajnalban kelnek, és a konyhában nem alkalmaznak professzionális segítséget, hogy meg tudják tartani az árakat.

A sütik olyanok, mint a nagyi által készített finomságok, amelyek az emlékeinkben élnek. Nem véletlen, hogy ezek az ízek olyan különlegesek, hiszen Daradics Irma, az erdélyi nagymama receptjeit idézik meg, aki Székelyudvarhelyen kezdte pályafutását, majd Marosvásárhelyen folytatta. Bár már tíz éve eltávozott a családi körből, a konyhában még mindig találkozhatunk néhány régi eszközével, amelyek a hagyományok és a szeretet jegyében készülő ételek emlékét őrzik.

Nemcsak a recepteket tanította meg, hanem azt is, milyen az igazi szeretet

- meséli Kinga. Fontosnak tartotta a dicséretet, a sütés-főzés pedig a szerető gondoskodás egyik formája volt számára. Ilyen körülmények között nem is véletlen, hogy Vivi már 2-3 éves korában ott sündörgött mellette a konyhában, sámlin állva leste, hogy készülnek a sütemények. Bár korábban egészségügyi végzettséget szerzett, a cukrászmesterséget is kitanulta, az pedig nem volt kérdés, hogy melyik az ő útja.

A sütiző kínálatában összesen 40-50 recept pörög, egyszerre kb. 15-20-féle édességet kínálnak. Vivi kedvence az almás morzsasüti (499 Ft), mi ezt még melegen kaptuk, gazdag almatöltelékkel, a morzsa a tetején egyszerre volt omlós és ropogós, meglehetősen méretes adag, egy kiadós leves után akár másodiknak is elegendő, az egyáltalán nem túl édes barackos-túrós morzsasütihez (499 Ft) és a meggyes-mákos pitéhez (499 Ft) hasonlóan. A túrós batyu (450 Ft) szintén rendes méret, nagyon finom a pici citrom a tésztájában. Az aprósütik közül nekünk a könnyű, lágy málnás-grízes (549 Ft / 10 dkg) volt az egyik kedvenc, a dédi sajtos perece (499 Ft / 10 dkg) pedig gyerekkori élményeket idézett.

Viviék nagyjából fél éve nyitottak, egy családi barát hívta fel a figyelmüket az üzlethelyiségre. Sok segítséget kaptak kezdetben a piac üzemeltetőitől, és boldoggá teszi őket az is, hogy a nagyi sütijeit egy szuper közösségnek mutathatják meg, hiszen a piac többi árusával és a vásárlókkal is nagyon jó kapcsolat alakult ki a nyitás óta. A kínálat pedig hamarosan újabb finomságokkal bővülhet majd, mi pedig alig várjuk, hogy ezeket is megkóstolhassuk.

(Borítókép: Ladóczki Balázs - We Love Budapest)

Related posts