Íme egy különleges recept a nagymama titkos meggyes piskótájához, amely minden falatjával a szeretetet és a nosztalgiát idézi fel. Ez a puha, szaftos sütemény tökéletes választás, ha egy kis édességre vágyunk, és az íze garantáltan elvarázsol mindenkit.


A tojásokat gondosan kettéválasztjuk: a fehérjékből habot verünk, míg a sárgájákat cukorral lágyan kihabosítjuk. A lisztet átszitáljuk, majd összevegyítjük a sütőporral és egy csipet sóval. A tojássárgás masszához adjuk a lisztkeveréket, ezt követően óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, hogy a tészta könnyed és légies legyen. Az elkészült masszát egy enyhén kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük, majd gazdagon megszórjuk az alaposan átmosott és lecsepegtetett meggyszemekkel. Végül a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, ahol 25-30 perc alatt aranybarnára sül.

A tészta elkészítése során fontos, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen, így az ízek és állagok harmonikusabban egyesülnek. A lisztet és a sütőport érdemes alaposan átszitálni, mielőtt a keverékhez adjuk őket. Ez a lépés segít megelőzni a csomósodást, és a tészta levegősebb, könnyedebb állagot kap. A száraz hozzávalók hozzáadásakor figyeljünk arra, hogy csak addig keverjük, amíg az összes hozzávaló éppen összeáll - a túlzott keverés tönkreteheti a piskóta lágy textúráját.

A meggy a főszereplő, ezért fontos a helyes előkészítés. Használhatunk friss vagy fagyasztott meggyet is. Ha fagyasztottat választunk, mindenképpen olvasszuk ki teljesen, és alaposan csepegtessük le a levét. Sőt, egy konyhai papírtörlővel itassuk is le róla a felesleges nedvességet. Ez azért fontos, mert a sok folyadék eláztathatja a piskótát. Egy trükk, amit a nagymama is használt: a lecsepegtetett meggyet forgassuk át egy kevés lisztben, mielőtt a tésztára szórnánk, így sütés közben nem süllyednek le a szemek a tepsi aljára.

A sütés során kiemelten fontos, hogy figyeljünk a hőmérsékletre és az időzítésre. Használjunk közepesen forró, 180 fokos sütőt, és süssük addig, míg a sütemény teteje csábító aranybarna színt nem kap. A tökéletes eredmény érdekében végezzünk tűpróbát is: ha a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kerül ki, akkor elérte a megfelelő állapotot. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert akkor a végeredmény száraz lesz! Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a tepsiben hűlni, mielőtt nekilátnánk a szeletelésnek.

Related posts