Tejallergia és laktózérzékenység: Mi a különbség? - A tünetek sokat elárulhatnak A tejallergia és a laktózérzékenység gyakran összekeveredik, pedig két különböző állapotról van szó. A tejallergia immunválasz a tejfehérjékre, míg a laktózérzékenység a tej

A tejallergia - vagy tejfehérje-allergia - az immunrendszer túlzott reakciója a tehéntejben, illetve más emlősök tejében található egyes fehérjékre. A tünetek általában gyorsan, akár néhány percen belül megmutatkoznak tejfogyasztás után. Jellemző panasz a csalánkiütés, viszketés, de kialakulhat ödéma (például az ajkakon), légzési problémák (nehézlégzés, sípoló légzés), bizsergő érzés a szájban, illetve súlyos esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat - hívja fel a figyelmet a Food Allergy. Bár csecsemőknél és kisgyermekeknél gyakrabban fordul elő a betegség, felnőtteknél is diagnosztizálható.
A laktózérzékenység, más néven laktózintolerancia, egy olyan emésztési zavar, amely a vékonybélben található laktáz enzim hiányosságából vagy csökkent működéséből fakad. Ennek következtében a tejcukor, azaz a laktóz, nem tud megfelelően lebomlani, ami a vastagbélben erjedési folyamatokhoz vezet. A tünetek jellemzően 30 perccel, de akár órákkal a tejtermékek fogyasztása után is megjelennek, és közéjük tartozik a puffadás, hasi görcsök, hasmenés és gázképződés. Fontos megjegyezni, hogy ez a probléma nem társul immunválaszokkal, bőr- vagy légzőszervi tünetekkel; kizárólag az emésztőrendszert érintő panaszokkal jár.
A két állapot összetéveszthetősége miatt különösen fontos a pontos diagnózis. Klinikai kép, anamnézis (például mikor és milyen mennyiségű tejfogyasztás váltja ki a tüneteket), valamint megfelelő diagnosztikus vizsgálatok segíthetnek: tejallergia esetén bőrpróba (Prick teszt) és vérvizsgálat (IgE-vizsgálat), laktózérzékenység esetén hidrogénkilégzési teszt vagy laktózterheléses vércukorvizsgálat.
Az érintett táplálkozási állapotok kezelése szoros összefüggésben áll a megfelelő ételek kerülésével, de az élethosszig tartó tejfehérje-allergia esetén különösen szigorú óvintézkedések szükségesek. Tejallergia esetén elengedhetetlen, hogy teljes mértékben kerüljük a tejet és minden tejterméket, beleértve azokat a rejtett tejfehérjéket is, amelyek más élelmiszerekben előfordulhatnak. Ezen kívül orvosi ajánlás alapján speciális, tejfehérjementes tápszerekre is szükség lehet. Laktózérzékenység esetén, különösen enyhébb formákban, a laktózmentes tejtermékek vagy a laktáz enzimet tartalmazó készítmények hasznosak lehetnek a panaszok mérséklésében – állítja a Medical News Today.
A kettő közti eltérés is kulcsfontosságú lehet, hiszen egy allergiás reakció bekövetkezésekor sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség. Amennyiben bármelyik állapot gyanúja felmerül, elengedhetetlen, hogy orvoshoz forduljunk, aki segít feltárni a probléma valódi okát.