Fedezd fel a Bakony rejtett kincseit: egy vadpörkölt mennyországra akadtunk, ahol a gasztronómák álma valóra válik. Ez a titkos helyszín a haspártiak eldugott menedéke, és az árak is meglepően barátságosak. Tökéletes választás egy ínycsiklandó élményhez!


Hogyan is kerültünk a Magas-Bakony talán legvadregényesebb kirándulóhelyére, a vízmosásokkal és gázlókkal díszített varázslatos Cuha-völgybe? Mindez szinte a véletlen műve volt. Épp túráztunk, fáradtan és éhesen, amikor rábukkantunk a Kőpincére, egy erdei fogadóra, csupán néhány lépésnyire a vasútállomástól. Az ott felszolgált ételek – illatos, szaftos vadasok, gazdag köretek – olyan ízletesek voltak, hogy nehezen tudtunk továbbindulni, még az árak is kedvezőek voltak, körülbelül 5000 forint körüli összegért. És egy fontos tanács: semmiképpen se próbáljatok autóval közelíteni! Itt fut végig Magyarország legszebb vasútvonala, érdemes felpattanni egy vonatra, mert igazán megéri!

Hallottatok már a Bakonyt keresztben átszelő 11-es számú vasútvonalról? Kezdjük is ezzel, hiszen igazi kuriózum: a hazai viszonylatban ritkaságszámba menő hegyi vasutak egyike, amit nemes egyszerűséggel Magyarország legszebb vasútvonalaként, Bakonyvasút néven tartanak számon - így önmagában is megér egy felfedezést. (A völgyhidakon, kőtöltésekkel támasztott rézsűkön haladó vonal egyik tervezője és építője az a Gubányi Károly, aki aztán a Mandzsu vasút, majd a vlagyivosztoki kikötő építésénél folytatta mérnöki pályáját.)

Győr és Veszprém között haladva érdemes megállni egy pillanatra, hogy felfedezzük a gyönyörű tájat. A vonat különleges utat jár be, viaduktok és alagutak között kanyarogva, míg a természet csodái karnyújtásnyira várnak ránk. A kirándulás varázsa, hogy mindezt egy normál vasúti jegy áráért élvezhetjük – egy igazi kincset rejtő utazás!

A vasútvonal középső részén terül el a Magas-Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, a vízmosásokkal, forrásokkal, barlangokkal, gázlókkal tarkított Cuha-völgye. Itt, a vinyei vasútállomástól stílusosan tényleg csak egy kőhajításnyira, a turistautak kereszteződésében pedig egy hangulatos fogadó-pihenőkomplexum bújik meg. Teljesen véletlenül akadtunk mi is rá, és amikor megtudtuk, hogy ez az erdőszéli fogadó vadas specialitásairól híres - nem volt kérdés: beültünk mi is a Kőpincébe, és többedmagunkkal kipróbáltuk a helyet.

A Kőpince Vendéglő neve hallatán könnyen elképzelhetjük, hogy a hírhedt bakonyi betyár, Savanyó Jóska is itt élvezte estéit, miközben borát kortyolgatta. Az igazság azonban az, hogy a vendéglő 2016 tavaszán nyitotta meg kapuit. A belső tér 60 vendég számára biztosít kényelmes helyet, és hasonló méretű, fedett terasza is van, amelynek legnagyobb előnye, hogy mindig találunk itt árnyékos asztalt. A napi menü is elérhető, és mi például egy ízletes leves és szilvás süti párosítást kóstoltunk meg, mindössze 2800 forintért.

A specialitások között a környező erdők vadjaiból készült ételek viszik a prímet, de az étlapon bőven találni magyaros ízvilágú fogásokat, különleges frissensülteket, változatos egytálételeket és gyorsan elkészülő, laktató "túrázós" útravalókat is. Az adagok tisztességesek (de nem túlzóan), a konyha pedig tényleg ízes - és nem lehúzós árakon. Egy főétel után garantáltan órákra elfelejted a túrázást, főként, ha mellé kóstolod a Pannonhalmi Apátság borait vagy a közeli Zirci Apátsági kézműves söreit. A házi szörpök pedig pont kellően hidegek.

Nagyobb társasággal érkeztünk, így lehetőségünk volt szélesebb választékot kipróbálni az étlapon. Az erdei gombaleves (1600 Ft) sajnos nem felelt meg az elképzeléseinknek – hiányzott belőle az az igazi karakter, ami az erdő mélyéről származó gombák ízét jellemzi. Inkább egy erősebb menzás változatra emlékeztetett, lehet, hogy fagyasztott alapanyagokat használtak, hiszen a Bakonyban az aszály miatt eddig nem volt túl bőséges a gombaszezon. Ezzel szemben a vadraguleves burgonyagombóccal már sokkal ízletesebb volt – ez a fogás kisétkűek számára akár főétkezésnek is megfelelt (2500 Ft).

Szarvassült meggyszósszal és krokettel (5500 ft), szarvassült bakonyi mártással és dödöllével (5500 ft), grillezett vaddisznókaraj pirított szalonnával-hagymával és tükörtojással, BBQ-s rösztivel (6500 ft), vagy akár szarvas steak szarvasgombás burgonyapürével (7500 ft)- csak néhány fogás a kínálatból, ami közül érdemes választani. A kacsacomb (kettő is járt egy adagban!) aszalt szilvás lilakáposztával is külön tapsot érdemel ((5950 ft).

Ez a vendéglő nem éppen a vegánok kedvenc helye – nekik inkább a Körmendi Berki Csárda lehet a megfelelő választás. Ha viszont a kánikula alatt valami könnyed, gyomorkímélő falatra vágyunk, a menüben találunk ízletes lehetőségeket: például a gombapaprikás vagy a tojásos nokedli (friss uborkasalátával tálalva) remek választás. A nokedli, noha látszólag egyszerű étel, rendkívül érzékeny a készítés során: itt tökéletesen roppanós, nem úszik a főzővízben, és egyértelmű, hogy a tojás mennyiségét sem spórolták le róla.

Amit viszont nem ajánlanék - nem csak itt, úgy egyáltalán sem - az a rántott camembert sajt (2500 ft ): hozzá a rizs száraz, az áfonyalekvár pedig túl édes. Egy kis savanykásabb kísérő sokkal jobban állna neki, és amúgy is kár erre elpazarolni az időnket, amikor ennyi más remek fogás közül választhatunk. Egy kis grillezett gyümölcs (alma, körte, szilva) és egy csöpp méz viszont könnyen megmenthetné ezt az ételt is.

A desszertkínálat - legalábbis azok, amelyeket megkóstoltunk - mindenképpen dicséretet érdemel. A menüben szerepel egy isteni csokoládé szuflé ribizlifagyival és tejszínhabbal (1800 Ft), valamint a túrógombóc, amit eperragu tesz még ínycsiklandóbbá (1800 Ft). Ne feledkezzünk meg a klasszikus palacsintáról sem: két darab egy adagban, választható kakaós, baracklekváros vagy mogyorókrémes töltelékkel (900/950 Ft). Ráadásul van egy különlegesség is: málnás-maracujás kocka, ami vegán és gluténmentes, így a húsimádók mellett a diétázók is élvezhetik az édes élvezeteket (1150 Ft).

Azért, ha már itt vagyunk, ne álljunk meg a vonatozásnál - túrázni is muszáj! A Kőpince-forrás konkrétan Vinye mellett, a Cuha-völgyben, egy hajításnyira a vendéglőtől, közvetlenül a patak partján csordogál. A rajta lévő kis tábla szerint 1956-ban építették ki - és ha már ott vagyunk, pár perc séta, és egy másik forrásra is rábukkanunk.

A környéken még várnak a Magas-Bakony legszebb természeti látnivalói (erről majd később külön i szólunk): a Betyárpamlag-barlang, a Zörög-tető, a Zsivány-barlang, az Ördög-rét és a Remetelyuk, vagy Vinyétől egy megállóval arrébb ott magasodik a cseszneki vár is. És ha útközben újfent megéheznénk, közel és távol számos kijelölt tűzrakóhelyet találni, asztalokkal, padokkal, szóval piknikhez, szalonnasütéshez is tökéletes a terep.

Related posts