Az aszály ismét jelentős károkat okozott – idén sokkal szegényesebb diótermésre számíthatunk a sütemények világában!


Az utóbbi évek során Heves megye diótermése folyamatos csökkenésnek indult. Az idei évben pedig a dióbél árára a tavaszi fagyok és a nyári aszály hatottak döntően.

Heves vármegyében az utóbbi időszakban egyre kevesebben foglalkoznak diótermeléssel, mivel a nagy mennyiségű importtal nehéz versenyezni. Azonban a magyar diófajták minősége kiemelkedő, ízük pedig felülmúlja az importált változatokat. A helyi piacokon könnyedén beszerezhetjük a hazai dióbelet, ami frissességével és ízvilágával hódít. A beérkező külföldi diók segítenek abban, hogy karácsonykor bőséges választék álljon rendelkezésre a sütemények elkészítéséhez. Az árak a piacokon és online hirdetésekben fajtától függően 3500-4000 forinttól kezdődnek a dióbél esetében, míg a héjas dió kilója 1000-1500 forint körüli áron kapható.

A legfrissebb hírekért kövess minket a Heol.hu Google News oldalán is!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2013-ban Heves vármegyében 192 hektáron termelték a diót, amelyből 187 hektárnyi területen sikerült betakarítani a gyümölcsöt. A termelők örömére, az átlagos hozam másfél tonna körüli volt. A 2015-ös évek környékén a dióültetvények területe jelentős növekedést mutatott, elérve a 250-260 hektárt, ám ezt követően a terület csökkent, és tavalyra már csupán 168 hektárnyi diófa állt a megyében, ahol 137 hektárról gyűjtöttek be termést. Érdemes megemlíteni, hogy voltak ennél kedvezőtlenebb évek is; például 2021-ben a diótermelés még a száz hektárt sem érte el.

Hosszú időbe telik a dió fajtaváltás

Sáfrán Szabolcs szerint az aszályos időjárás miatt idén apró lett a dió, nem volt elég csapadék, de a minőség az jó. Ebben az évben nem a sokat emlegetett dióburok-fúrólégy okozott gondot, hanem a fagyos hideg, megfáztak a fák. Most az egy tonna körüli termésátlagnak is örülni lehet, annál többet csak sok öntözéssel lehet termelni.

Sáfrán Szabolcs rámutatott, hogy manapság a diótermesztés Magyarországon nem jövedelmező. A hagyományos fajták nem tudják felvenni a versenyt a külföldi társakkal, míg az új fajtákra való áttérés költséges és hosszú idő alatt térül meg. Ennek ellenére a régi magyar diófajták is képesek másfél-két tonnás hozamra, ha megfelelő öntözést biztosítanak számukra. Egy diófa körülbelül 5-6 év alatt kezd el termést hozni, de általában 8 év szükséges ahhoz, hogy elegendő mennyiségű diót teremjen.

Related posts