Ha úgy gondolod, hogy ez a módszer segít a kéményed kitisztításában, jobb, ha újragondolod: ez a megoldás rendkívül kockázatos lehet!


A szakértők összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy mit érdemes a tűzre tenni, és ami még lényegesebb: mit TILOS égetni, hogy a kéményed tiszta és biztonságos maradjon. A "Kéménykisokos" ideális útmutató mindazok számára, akik kályhát használnak otthonuk fűtésére.

Azok az emberek, akik a kályha melegét élvezik, jól tudják, hogy a tűzifa beszerzése mellett a kémény karbantartása is kiemelt fontosságú. E feladat elhanyagolása súlyos következményekkel járhat: a kémény belsejében nemcsak korom, hanem kondenzátum is felhalmozódik. Ennek következményei lehetnek a fém alkatrészek korrodálódása, repedések megjelenése, sőt, a téglák is könnyen széteshetnek. Szakértők azt javasolják, hogy legalább évente egyszer végezzük el a kémény ellenőrzését, de vannak figyelmeztető jelek is, amelyek azt jelzik, hogy nem érdemes várni: például:

Mindezek azt jelzik, hogy eljött az ideje a tisztításnak. A fűtőberendezés már most is hibásan működik, és egyre jobban eltömődik, így kétes hatékonyságú, ráadásul veszélyes "szomszéddá" válhat.

A vidéki élet sokszínűsége számos különböző megközelítést kínál. Vannak módszerek, amelyek valóban eredményesek, míg másokat jobb, ha távol tartunk magunktól. Vizsgáljuk meg alaposabban, mely megoldások érdemlik meg a figyelmet és melyek nem biztos, hogy a legjobbak számunkra.

Ha ismeri a keményítős kéménytisztítás fortélyát, akkor a burgonyahéjat sem kell kidobnia. Amikor a héj ég, a benne lévő keményítő felszáll, és magához kötheti a kormot, amely aztán lehullik a kémény faláról.

Viszonylag tiszta kéményhez elég egy marék héj, de minél szennyezettebb a kémény, annál több kell. Nagyon elhanyagolt kéményeknél 2-3 vödör héj is kellhet, de előfordulhat, hogy így sem elég, és erősebb módszerre van szükség.

A közönséges konyhasó igazi alapdarab a háziasszonyok konyhájában. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a só nem képes eltüntetni a már megtelepedett kormot, így nem alkalmas tisztításra. Ugyanakkor, ha a nedves tűzifát a tűzrakás előtt megsózzuk, a só hatékonyan felszívja a nedvességet, lehetővé téve, hogy a fa jobban égjen, és ezzel kevesebb kormot termeljen. Ezért ez a módszer inkább megelőző jellegű, semmint tisztító eljárás.

Hogyan tisztítsuk meg a kéményt, ha a burgonya és a só nem elegendő? A népi hagyományok szerint a száraz nyírfa remek alternatívát kínál. Fontos, hogy a fa teljesen száraz legyen - ehhez legalább három évig tárold jól szellőző, száraz környezetben. Az ilyen fa hosszú időn át ég, és erősebb lángja, valamint füstje hatékonyan segíthet a kémény tisztításában. Ugyanakkor ezt a módszert csak viszonylag tiszta kémények esetében alkalmazd, mivel ha a belső részt vastag, többéves koromréteg borítja, az fa égése közben könnyen lángra lobbanhat, ami akár lakástüzet is eredményezhet.

Végül érdemes külön figyelmet szentelni a műanyag palackokkal kapcsolatos trükköknek. Noha sokan előszeretettel alkalmazzák ezeket, valójában komoly veszélyeket rejtenek magukban. Amikor égnek, a műanyagok mérgező vegyi anyagokat szabadítanak fel, és hirtelen hőmérséklet-emelkedést idéznek elő a kémény belsejében, ami a korom gyulladásához vezethet. Érdemes tehát óvatosan bánni velük!

Fontos megérteni: ez a módszer teljesen haszontalan. A műanyag égetése közben ugyanis új korom képződik. Sokan azt gondolják, hogy ez "kitisztítja" a régi lerakódásokat, de a valóságban a korom nem tisztítja a kormot - ez olyan, mintha feketével próbálnánk kezet mosni.

Related posts